Videopelien pelaaminen on ollut jo parin vuosikymmenen ajan ihan yleinen harrastus, vaikkakin se oli aluksi huonossa maineessa: pelaamista pidettiin yksinäisten, huonot sosiaaliset taidot omaavien ja outojen tyyppien puuhana. Nyttemmin pelaaminen on kuitenkin normalisoitunut ja yksi tekijä tässä on ollut älypuhelin, jonka avulla kenellä tahansa on melkoinen valikoima pelejä.
Pelit nousivat myös suosituksi vapaa-ajanviettotavaksi koronapandemian yhteydessä, kun ihmisten oli ihan pakko jäädä sisälle: ulos ei päässyt kuin vain pakollisia menoja hoitamaan ja kaikki vähänkin viihteellinen ulkoilu oli rajoitettu.
Osalle pelaaminen ei myöskään enää ole pelkkä harrastus, vaan osa on tehnyt siitä itselleen ihan ammatin ja siinä kisataan samanlaisissa kovapalkkaisissa sarjoissa kuin fyysisessäkin urheilussa. Suurin osa pidättäytyy kuitenkin harrastuksen puolella, sillä pelaaminen on hyvä tapa purkaa päivän stressiä, mutta myös haastaa itseään sopivalla intensiteetillä.
Välineet kuntoon
Moni haluaa totta kai panostaa siihen, että pelaamiseen on hankittu ammattimaiset välineet ja varsinkin aloittelevat pelaajat hakevat tietoa näistä erilaisista pelaamisesta kertovista blogeista.
Monesti puhutaan niin sanotusta konsolisodista eli siitä onko Xbox parempi kuin PlayStation. Nämä kaksi ovat kilpailleet vuosia varsinkin nuorempien pelaajien keskuudessa, mutta se, kumman valitset, riippuu ihan sinusta itsestäsi. Monesti jokin tietty peli on saatavilla molemmille konsoleille.
Aina ei kuitenkaan tarvitse turvautua konsoleihin, vaan pelata voi tietokoneellakin. Tähän vaaditaan kuitenkin hieman tehokkaammat prosessorit ja mielellään aika tehokas näyttö. Ja mikäli on tarkoitus pelata netin välityksellä yhdessä muiden kanssa, kannattaa myös hankkia vähintään 4G-tason netti, sillä liian hidas netti aiheuttaa katkoksia pelaamisessa.
Ympäristö kuntoon
Pelejä pelataan usein istumaltaan, joten tuoli on melko lailla pakollinen väline. Tämän tulin alle kannattaa hankkia hyvät matot, jotta tuoli pysyy juuri oikeassa asennossa eikä esimerkiksi kuluta turhaan lattian pintoja. Mikäli se oma pelipaikka on vaikkapa autotallissa, jossa on betonilattia, matto suojelee arvokasta pelituolia myös ulkopuolisilta kulumiselta. Tämän lisäksi matot ovat hyvä keino eristää ääniä, jotta pelaamisesi ei häiritse muita.
Moni pelaaja haluaa pelata rauhassa sellaisessa ympäristössä, jossa esimerkiksi ulkopuoliset äänet jäävät vähäiseksi. Tästä syystä haluttu peliluola on usein kellarissa tai vaikkapa se autotallissa. Nämä paikat saa tarvittaessa myös pimennettyä, jotta ruudulla olisi optimaalinen näkymä. Tällaisessa ympäristössä myös pyörii vähemmän ihmisiä.
Tuolista olikin jo hieman puhetta, ja markkinoilla on ihan pelaajille suunniteltuja tuoleja. Ne on toki suunnattu eritoten sellaisille, jotka pelaavat tietokoneella. Tällainen pelituoli sopii toki myös paljon istumatyötä tekevälle, sillä se on suunniteltu pitämään niska oikeassa asennossa ja hartiat oikealla korkeudella. Pelituoliksi kannattaa valita sellainen tuoli, jossa on mukava istua ja jonka kanssa voi nojata kevyesti taakse päin. Pintamateriaaliksi kannattaa valita keinonahka, joka on helppo pitää puhtaana.
Peliympäristöön kannattaa myös hankkia harjanvarsi tai muu vastaava keppi. Pitkien pelisessioiden jäljiltä saattavat niskat olla vähän jumissa, varsinkin huonossa asennossa nukutun yön jälkeen, eli kevyt keppijumppa aina silloin tällöin, mutta viimeistään pelaamisen loputtua, auttavat kummasti. Keppijumppa on myös hyvä tapa täyttää pelin mahdolliset latausajat, jotka toisinaan tuntuvat kestävän ikuisesti.