Suomalainen peliteollisuus on osaava menestyjä

Suomalainen peliala kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Alalla on ollut useita vuosia peräkkäin yli kahden miljardin euron arvoinen liikevaihto. Maailmanlaajuisesti ei siis voida puhua aivan pienestä tekijästä verrattuna muihin alalla toimiviin yrityksiin.

Minkälainen on suomalainen peliala?

Kotimainen peliteollisuus muodostuu tällä hetkellä noin 260 pelialan yrityksestä. Pelialalla toimivat pätevät ammattilaiset kehittävät vuosittain useita mielenkiintoisia pelejä tietokone- ja mobiilipelaamiseen tarkoitetuille laitteille. Suomalaiset oppilaitokset toimivat reaaliaikaisessa yhteistyössä kotimaisten pelialan yritysten kanssa.

Käytännössä yli 20 kotimaista oppilaitosta antavat koulutusta pelialalle tähyäville henkilöille. Kotimaisia pelialan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa vuonna 2003 perustettu voittoa tavoittelematon Neogames, Suomen Pelinkehittäjät ry ja International Game Developers Association, eli tunnetuimmin IGDA.

Pelialalla työskentelevät pelimaailman innokkaat harrastajat painavat kotonaan pitkää päivää. Useimmat pelienkin parissa työskentelevät henkilöt ovat eläinrakkaita, joten lemmikkinä voi olla vaikkapa kissa. Omistaja antaa tietysti lemmikille runsaasti huomiota, jonka lisäksi lemmikin aktivointiin sopii esimerkiksi lemmikin leikkejä aktivoivat raapimispuut ja kiipeilytelineet.

Tiesitkö, että lemmikkiä ilahduttavat kätevät raapimispuut ja kiipeilytelineet voit nekin ostaa kätevästi verkosta valmiina tai rakentaa sellaiset itse. Lemmikin hoitoon kannattaa samalla kertaa panostaa kokonaisvaltaisesti. Raapimispuut ja kiipeilytelineet tarjoavat lemmikille iloa ja vauhtia, jonka lisäksi lemmikki ilahtuu hyvästä ruoasta ja hoidosta. Kaikkea lemmikin hoitoon leluineen ja kalusteineen saa kätevästi verkosta, joten ei muuta kuin tutustumaan.

Suomalaisen pelialan historia on pitkä ja mielenkiintoinen

  • Suosittu Chesmac-peli

Suomalainen peliala nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen jo vuonna 1979, jolloin julkaistiin mielenkiintoinen Chesmac-shakkipeli, joka on ohjelmoitu Telmac 1800 -tietokoneille. Suomalainen “pelinkeksijöiden pioneeri” Raimo Suonio julkaisi kyseisenä vuonna ensimmäisen kaupallisen tietokonepelin, jossa shakkinappuloiden etenemissiirrot annetaan numero-kirjain-koodien avulla.

Pelialalla ei ole aina ollut tarjolla sopivaa koulutusta, joten useimmilla pelien laatijoilla tuo taito on jo puhtaasti geeniperimässään. Monet suomalaisista tietokonepelien keksijöistä aloittavat työnsä harrastuksen pohjalta, kuten Transfluent-yrityksen perustaja Jani Penttinen.

Penttinen on itseoppinut koodaaja, joka valmisti pelidemoja floppy disketeille ja toimitti ne asiakkailleen. Myöhemmin Penttinen perusti mobiilipelejä laativan yrityksen Kiinan Shenxheniin. Peliala on nykyään erittäin suosittu kaikkialla maailmassa ja tulee varmasti syrjäyttämään monia perinteisiä aloja lähitulevaisuudessa.

Pieni pelikauppa, iso market vai verkkokauppa?

Mistä sinä haluaisit ostaa suosikkitietokonepelisi? Onko myyntipaikalla sinulle merkitystä? Useimmat pelaajat suosivat netin tarjontaa, jossa pelejä on tarjolla todella runsaasti. Internetin verkkokaupoista pelin voi ostaa silloin kun itse haluaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Pienten myymälöiden etu on se, että niiden omistaja on usein itsekin “pelimies tai -nainen”, joka osaa neuvoa ja auttaa pelien valinnassa. Pienissä tai keskisuurissa pelimyymälöissä on lisäksi usein tarjolla paljon asiantuntemusta. Useimmiten pienet tai keskisuuret pelimyymälät sijaitsevat suuremmissa kaupungeissa, joihin kannattaa lähteä ajan kanssa tutustumaan!