Miten nettipelaaminen on kehittynyt?

Modeemiaika

Moni saattaa muistaa kotiinsa aikoinaan ilmestyneen mustan laatikon, joka liitettiin puhelinpistokkeeseen. Modeemit olivat aivan uusi juttu tietokonemaailmassa, ja niiden avulla pääsi tutustumaan internetin maailmaan. Jotkut varmasti vieläkin muistavat piippauksen jos nosti puhelimen kuulokkeen samaan aikaan, kun modeemi otti yhteyttä internetiin.

Internet ja tietoliikenne on kehittynyt huimasti tästä asetelmasta, ja nykyisin pidämme internetiä ja sinne pääsyä itsestään selvyytenä. Vielä 90-luvun lopulla netti saattoi monesti pätkiä ja yhteydet olivat verrattaen hitaita. Tämä ei kuitenkaan sen ajan nettisurffaajaa häirinnyt, koska sitä pidettiin asiaan kuuluvana.

Kun nykyajan ihminen käyttää nettiä mobiililaitteellaan, niin jo muutaman sekunnin viive saa hänet turhautumaan ja sulkemaan koko sovelluksen tai puhelimen. Erityisesti nettipeleissä korostuu nykyisin yhteyden laatu, ja huippunopeat yhteydet ovatkin jo vakio esimerkiksi netin online-pelejä pelattaessa.

Kun internet alkoi yleistyä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, niin myös monet pelit siirtyivät internetin maailmaan. Siinä missä aikaisemmin tietokonepelejä pelattiin omalla koneella, oli nyt mahdollista pelata verkossa, ilman että tarvitsi välttämättä lähteä kauppaan hankkimaan uutta peliä.

Alkujaan nettipelit olivat melko pienimuotoisia, ja niitä pystyi pelaamaan yksin. Toki tiettyjä pelejä oli pystynyt jo pitkään pelaamaan toisia pelaajia vastaan, esimerkiksi mudaaminen oli ollut jo pitkään suosittu pelaamisen muoto. Siinä roolipeliä pelattiin tekstipohjaisella käyttöliittymällä, ja lohikäärmeet ja kääpiöt vilistivät tekstinä käyttäjän ruudulla.

Ladattavien pelien aika

Kun netin yhteydet nopeutuivat ja kehittyivät, niin myös netissä pelattavat pelit kehittyivät. Nettiin alkoi ilmestyä pelejä, joissa pystyi pelaamaan toisia pelaajia vastaan reaaliajassa. Myös tietokoneiden laskentateho kehittyi huimasti vuosien aikana, joten yhä parempaa grafiikkaa pystyttiin lisäämään peleihin.

Viimeistään vuonna 2004 peliyhtiö Blizzardin toimesta julkaistu World of Warcraft räjäytti nettipelaamisen suosion. Siinä pelaaja sai pelattavakseen valtavan avoimen maailman, jossa muut pelaajat olivat samassa pelissä mukana. Pelin mahdollisuudet olivat rajattomat ja siinä pystyikin tekemään melkein mitä hyvänsä. Tämä oli jotain uutta, mitä nettipelaamisessa ei oltu totuttu näkemään. Myös pelin hinnoittelu oli aivan uudenlainen, joka takasikin pelin kehittäjille hyvän rahavirran. Itse peli ei ollut maksullinen, vaan peliin ostettiin kuukausittaista peliaikaa.

Vielä 90-luvulla tietokonepelejä myytin kaupoissa ja markettien hyllyillä, josta ostettiin jokin peli esimerkiksi disketillä tai cd-levyllä. Nyt pelimyynti koki mullistuksen, koska peli oli tarjolla internetissä, ja varsinaista fyysistä kopiota ei siis tarvittu. Nykyisin monet tietokoneella pelattavat pelit noudattavat vieläkin tätä aiemmin mainittua tuttua kaavaa, eli fyysistä kopiota ei tarvita. Peliä pelataan netissä onlinena, tai peli ladataan verkon välityksellä omalle koneelle. Jos uppoutuu pelaamisen maailmaan, niin silloin kannattaa tilata myös tarvittaessa piilolinssit netistä, jotta silmät eivät väsy.

Mobiilipelaamisen aika

Nykyisin suosituin pelaamisen muoto on kuitenkin mobiilipelaaminen. Kaikilla ei enää nykyään ole perinteistä pöytäkonetta tai kannettavaa, vaan pelaaminen on siirtynyt mobiililaitteisiin. Lisäksi nykyihminen on sen verran kiireinen, että harvalla on aikaa alkaa odottelemaan pelin latautumista koneella, vaan peliä halutaan pelata nyt ja heti. Lisäksi monet haluavat pelata pelejä ollessaan liikkeellä, vaikkapa bussissa tai kaupungilla odottaessa.

Nykyiset tehokkaat mobiililaitteet mahdollistavat todella laadukkaidenkin pelien pelaamisen. Puhelimien näytöt ovat kehittyneet niin, että laadukasta grafiikka voidaan näyttää pelaajalle, ja lisäksi nettiyhteyden ovat myös niin laadukkaita, että online-pelaaminen onnistuu helposti.